Anul asta, ca niciodata, cum a venit 15 iunie, am simtit un dor imens sa plec la tara. Sederea in oras mi se parea o activitate anormala, ce nu ar fi trebuit sa se petreaca. Era dupa 15 iunie, era vacanta, trebuia sa merg la tara la gradina cu trandafiri si livada cu mere crude, la capsunele de sub nuc si la ciresele de pe casa si nu in ultimul rand la zmeura de la capatul casei. In ograda m-ar fi intampinat o armata de pisici, cainele ar fi latrat vesel, noptile ar fi fost linistite si negre cu cerul impanzit de stele. Iar in bucatarie pe sub presuri pisoii mai mici ar fi prins soareci imaginari. Noaptea ar fi cantat cucuveaua, ziua randunelele, eu as fi umblat cu bicicleta aiurea si as fi pierdut seri pe malul Siretului la pescuit. Si 3 luni de zile nu as fi stiut alt ritm al vietii decat cel dictat de clopotul bisericii din Scheia care bate cu precizie ora fixa si la 10 seara, si la miezul noptii, la 5 dimineata, la 10 ziua, la pranz, si la 5 dupa amiaza. Oare la 3 dupa amiaza bate sau a batut vreodata? Si as avea inca 1000 de lucruri de insirat, cate as fi facut, cate as fi vazut, inventat, trait, respirat. Poate le voi pune intr-o zi pe hartie si le voi trimite cuiva cu mesajul ca ignoranta si interesele omoara o lume de vis in care eu mi-am trait copilaria, si o lasa sa se inece in apele tot mai apropiate si mai adanci ale Siretului.
Si azi sciu ca mi-e dor de Cuza, de vacanta la tara, de bunica, de mirosul de lemn vechi, de regina noptii, de bureti proapat culesi, de mal si pietris si de rachita.
Si nu voi uita niciodata reactia bunicai atunci cand a vazut clipul acesta la TV.
E simplu... Scriu despre satul bunicii mele. Asa ca va invit sa cititi si daca puteti sa ma ajutati sau stiti pe cineva care ar putea, nu ezitati sa-mi lasati un mesaj.
Despre sat
Alexandru Ioan Cuza este un sat in judetul Iasi, aflat in comuna ce poarta acelasi nume, comuna in care mai sunt satele Volintiresti, Kogalniceni si Scheia. Initial satul se afla pe malul vestic al Siretului de unde a fost mutat deoarece era in pericol de fiecare data cand crestea debitul raului. Aceasta mutare s-a petrecut in jrul anului 1878. Satul Scheia este locul bataliei dintre oastea moldoveneasca condusa de Stefan Cel Mare si cea ungara, batalie ce a avut loc la 6 martie 1486. Aflata pe valea Siretului comuna e inconjurata de lunca. Apa din rau a folosit oamenilor in multele veri secetoase. Iernile sunt reci si se simte foarte puternic bataia crivatului care adesea viscoleste zapada determinand izolarea comunei. Comuna se afla la 30 de km de orasul Pascani si 20 de km de Roman, 14 km de satul Ruginoasa unde se afla palatul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, precum si la 8 km de satul Miclauseni unde este Casa Sturdza.